Met lezen ben ik, zoals het hoort, vroeg begonnen. Al snel werd ik voorgelezen uit topboeken en literaire hoogstandjes, 'Dikkie Dik', 'Rambamboeli' en 'Jip en Janneke' als uitblinkers natuurlijk, net zoals elke peuter 'las'. We weten allemaal natuurlijk dat lezen toen nog betekende dat je mama maar wat liet kletsen, terwijl jij naar die geweldig interessante plaatjes zat te staren, en zelf steeg ik eerlijk gezegd ook niet boven dat niveau uit. Het boek dat mij het meeste bij is gebleven is toch het boek over de teletubbies. Niet omdat dit nou perse zo'n goed boek was, maar er was toch altijd een stuk uit het verhaal dat nog lang bij me bleef hangen. In het boek stond namelijk een gevaarlijke leeuw, waar de teletubbies erg bang voor waren. Dit zou nu natuurlijk voor mij echt niet meer eng zijn, maar toen ik 2 of 3 jaar oud was maakte het extreem veel indruk.
Teksten van liedjes waren ongeveer op hetzelfde niveau. Dingen zoals 'soepkip' van Ernst en Bobbie werd ik toch altijd wel weer vrolijk van (nu waarschijnlijk nog steeds, daar niet van), maar het had niet echt een hoog niveau. Het refrein: Jij bent een soepkip! Soep Soep Soeperdesoep, maar ja, dat was ook niet nodig. Het bleef een liedje van Ernst en Bobbie. Ook Bassie en Adriaan waren van de partij, wanneer het over mijn muzieksmaak ging.
En toen kwam natuurlijk de basisschool. Waar iedereen zijn AVI-niveau als een wedstrijd zag en waar de boekenkeuze niet veel verder komt dan Carry Slee en Paul van Loon. Ik heb natuurlijk ook 'Harry Potter' en 'De grijze jager' gelezen, maar dat duurde niet lang. Het zal wel ergens in groep 7 zijn geweest dat ik echt geen zin meer had in het lezen van boeken die tussen 'Hoe overleef ik mijn eerste zoen' en 'Spijt' stonden. Ik begon met het lezen van boeken voor jongeren en volwassenen.
Uit deze tijd zijn boeken zoals 'Bloedgeld' van Simone van der Vlugt erg bij gebleven, die ik in groep 7 en begin groep 8 heel veel las, Dat soort boeken waren echt mijn favoriete boeken. Ze hadden een veel interessanter plot dan het gemiddelde basisschoolboek, maar ze waren nog steeds de hele tijd spannend en hadden een gesloten einde, en dat vond ik toen nog wel erg belangrijk, waarin ik toch nog op mijn klasgenoten leek. Naar het einde van groep 8 ben ik helemaal overgegaan naar naar de boeken voor volwassenen. Mijn favoriete schrijver was in die tijd Jostein Gaarder, en ik heb zijn boeken 'De wereld van Sophie' en 'Het geheim van de kaarten' met plezier gelezen. Wat ik zo leuk vond aan die boeken, was dat ze niet alleen bedoeld waren om je bezig te houden en een spannend verhaal te vertellen, maar het gaf je ook iets om over na te denken. Ook waren deze boeken niet altijd helemaal bedoeld zoals ze geschreven waren. Ze hadden een dieper liggende betekenis, en dat sprak mij heel erg aan. Ondertussen werd er door de juf nog steeds boeken zoals 'Mees Kees' voorgelezen en daarom zijn er daar van niet echt boeken bijgebleven.
Toen ik naar de middelbare school ging is mijn smaak ongeveer zo gebleven. Ik vond het nog steeds geweldig om boeken te lezen die je na lieten denken of een dubbele betekenis hadden. Wel kreeg ik een nieuwe favoriete schrijver, Stephen King. Zijn boeken weken een beetje af van het idee van dubbele betekenissen en dergelijke, maar ik vond zijn schrijfstijl heel spannend, zijn fantasie was enorm en zijn verhalen gaven je toch altijd wel iets om over na te denken. Het leukste boek dat ik in de onderbouw heb gelezen is 'Heer van de vliegen', van William Golding, doordat het boek je aan het denken zet en omdat je het boek op zoveel verschillende manieren op kan vatten.
Nu zit ik in klas 4 en lees ik vooral psychologische verhalen, Stephen King en verhalen met een diepere betekenis. Ook al lees ik niet zo veel meer als ik deed op de basisschool, vind ik hoeveel ik lees zeker genoeg. Mijn smaak is sinds ik op de basisschool begon met schrijvers zoals Simone van der Vlugt sterk veranderd. De grootste verandering is toch wel dat ik van het puur en alleen actie en vermaken willen gegaan ben naar het hechten van waarde aan de betekenis van een verhaal. In de bovenbouw wil ook dan ook veel boeken lezen waarin de betekenis een grote rol speelt. Daarnaast wil ik ook veel psychologische verhalen gaan lezen.
Ik denk dat ik tussen de leesniveau's 4 en 5 in zit, omdat de test op de site dit aangaf. Daarnaast vond ik de beschrijving van niveau 4 net wat onder mijn niveau, en die van niveau 5 weer een stuk erboven. Ik ben nu een boek van niveau 4 aan het lezen en tot nu toe heb ik er geen problemen mee om het boek te begrijpen.
Mij lijkt lezen voor de lijst erg leuk, vooral omdat het veel plezier heb in het lezen van boeken. Soms heb ik wel eens geen zin om te gaan lezen en ga ik liever een serie kijken ofzo, omdat je wel na moet denken, wanneer je een boek leest. Het is fijn om toch het lezen voor de lijst als een soort stok achter de deur te hebben om toch dat boek te pakken, want wanneer ik weer in het verhaal zit, ben ik toch altijd blij dat ik ben gaan lezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten