Stephen King, Misery
Utrecht
Jaar van uitgave: 1991, Druk: 1987
352 pagina's
Genre: Psychologische horror / Psychologische thriller
Paul Sheldon is een beroemde schrijver. Hij krijgt een auto-ongeluk als gevolg van te veel alcohol gebruik en slecht weer. Hij is op weg naar huis en viert dat hij zijn nieuwe boek af heeft: "Snelle wagens". Het is een heel ander soort boek, hij is een nieuwe weg ingeslagen na het schrijven van streekromannetjes over Misery. Misery heeft hij laten sterven in het laatste boek, dat nog moet uitkomen. Na zijn ongeluk wordt hij gevonden door een vrouw, Annie Wilkes. Ze zegt zijn grootste fan te zijn. Ook is ze psychotisch, wat het niet heel prettig maakt voor Paul.
Ze houdt Paul suf door hem "Novril" toe te dienen een pijnstiller. Bovendien is Paul door zijn auto-ongeluk zwaar gewond geraakt aan zijn benen en op nog veel meer plaatsen. Ze heeft uit Pauls tas het laatste deel van Misery gehaald en gelezen. Ze dwingt Paul het boek "Snelle wagens" te verbranden en Misery weer tot leven te brengen door een nieuw boek te schrijven. Als Paul niet op haar wensen in gaat, straft ze hem op verschillende manieren, variërend van hem vervuild water laten drinken tot zijn duim en voet afhakken. Paul moet dus wel aan het werk. Dit vindt hij niet eens zo heel erg, want zo heeft hij nog wat afleiding.
Soms verlaat Annie het huis. Paul, die inmiddels een rolstoel heeft gekregen, gebruikt deze momenten om een mes te stelen, de telefoon uit te proberen en extra "Novril" te pakken te krijgen, waar hij inmiddels verslaafd aan is geraakt. Dit verstopt hij onder zijn matras en het lijkt erop dat Annie niet doorheeft, dat Paul zijn kamer verlaat, wanneer ze weg is.
Paul vindt, wanneer hij een keer in de woonkamer is, een fotoboek van Annie. Hierin zitten krantenberichten over moorden die ze gepleegd heeft, bijvoorbeeld moorden op haar broer en haar vader, toen ze verpleegster was op meerdere baby's en andere moorden. Op het eind van het plakboek ziet Paul ook een krantenknipsel waarin over zijn vermissing gesproken wordt. Op dat moment weet hij dat hij net zo zal eindigen als de anderen.
Wanneer de auto van Paul wordt gevonden, gaat de politie op zoek naar getuigen. Ook bij Annie komt een agent langs. Paul probeert zijn aandacht te trekken en de agent ziet Paul en herkent hem, maar Annie doodt deze agent, omdat hij te veel heeft gezien. Annie ruimt snel de sporen op. Ze doet dit ogenschijnlijk nauwkeurig, maar ze is slordig. Ze maakt de tractor wel schoon van de bloedspatten, maar ze vergeet de onderkant te reinigen. Annie bergt het lijk op in de bergen. Paul wordt ondertussen opgesloten in de kelder zodat niemand hem kan vinden.
Een paar dagen later komen twee agenten Annie ondervragen over de vermiste agent en ook televisieploegen zijn geïnteresseerd. Annie jaagt ze weg.
Het nieuwe Misery boek is af en Paul vindt dat het zijn beste boek aller tijden is geworden. Annie wil het vieren met champagne, Paul vraagt om een sigaret, omdat hij dat gewend is. Paul steekt het boek in brand, net zoals Annie deed met "Snelle wagens". Paul gooit dan met al zijn kracht de typemachine op Annie. Haar kleren vatten vlam en Paul propt het manuscript in Annie's mond tot achter in haar keel. Hierdoor sterft Annie. Paul kan eerst niet bevatten dat ze dood is. Daarna komt de politie hem uit het huis halen.
Paul brengt de nieuwe Misery uit en wordt nog beroemder. Paul kan eerst niet meer schrijven, omdat hij nog steeds de verschrikkingen van Annie beleeft. Toch ziet hij op een dag ziet hij een jongen, die hem op het idee voor een verhaal brengt en Paul begint weer met schrijven.
Verwachtingen
Dit boek ben ik gaan lezen, omdat ik dacht dat het een erg spannend boek zou zijn. De laatste paar boeken die ik gelezen had waren niet heel spannend en ik wilde graag weer een boek met veel spanning erin lezen. Bij dit soort boeken denk ik gelijk aan Stephen King en daarom ben ik dan ook een boek van hem gaan lezen. Dit boek zat dan ook vol met spanning en ik heb de hele tijd op het puntje van mijn stoel gezeten
Thema en motieven
De twee belangrijkste motieven uit dit verhaal zijn volgens mij pijn en angst. Pijn speelt een continu een rol in dit verhaal, zowel fysieke pijn als mentale pijn. Angst speelt een nog grotere rol in dit verhaal, hiermee wordt de spanning namelijk opgebouwd. Angst voor wat Annie hem aan gaat doen, angst om betrapt te worden wanneer hij buiten zijn kamer is en nog vele andere angsten kom je tegen tijdens het lezen van dit verhaal.
Het thema van dit boek is volgens mij overleven. Hoe ver ga je om te overleven en wat doe je? Waar trek je de grens? Wanneer wordt het te veel? Dit boek laat je nadenken over overleven in extreme situaties en hoe ver je zelf zou gaan om te overleven.
Beoordeling
Stephen Kings schrijfstijl in Misery is een erg mooie schrijfstijl. Er worden niet al te moeilijke woorden gebruikt, dus het verhaal leest lekker weg. Ook gaat het verhaal gaat echt leven door de vele details die Stephen beschrijft. "Duisternis. Daarna de pijn en de nevel. Daarna het besef dat de pijn weliswaar constant was, maar nu en dan bedolven werd door via een moeizaam compromis dat hem een zekere verlichting bood. De eerste echte herinnering: dat hij staakte en met geweld tot het leven teruggebracht werd door de stinkende adem van de vrouw." (p. 16)
Inhoud
Personages
Een van Misery's sterkste punten is toch wel de personages in het boek, ook al zijn er maar twee belangrijke personages. Beide personages zijn extreem interessant en wijken totaal af van het stereotype. Paul is een schrijver, die eigenlijk totaal niet gemotiveerd is voor schrijven en liever aan de drugs zit. Annie is een gestoorde vrouw die in een afgezonderd huisje leeft en amper contact heeft met de buitenwereld. Ook is ze een enorme fan van Pauls boeken, zo erg dat ze inhumane manieren toe gaat passen, om Paul een boek te laten schrijven, dat zij wil hebben.
Ruimte
Ook de ruimte is erg interessant in Misery. Bijna het hele boek vindt namelijk plaats in één slaapkamer. Dit kan saai klinken, maar eigenlijk maakt dit het boek juist interessanter. Iets wat ik hier erg leuk aan vond, was dat doordat je eigenlijk geen aandacht besteed aan de ruimte, je veel meer aandacht besteed aan het verhaal en de ontwikkelingen. Hierdoor vallen je meer details op, begrijp je het verhaal beter en zit je beter in het verhaal.
Eindoordeel
9.0/10
Uiteindelijk heb ik besloten dat ik Misery een 9/10 waard vind, door de mooie schrijfstijl ("Duisternis. Daarna de pijn en de nevel. Daarna het besef dat de pijn weliswaar constant was, maar nu en dan bedolven werd door via een moeizaam compromis dat hem een zekere verlichting bood. De eerste echte herinnering: dat hij staakte en met geweld tot het leven teruggebracht werd door de stinkende adem van de vrouw." (p. 16)), het spannende en creatieve verhaal ("'Ik heet Annie Wilkes. En ik ben...' 'Weet ik,' zei hij. 'U bent mijn grootste fan.' 'Ja', zei ze met een lachje. 'Dat is krek wat ik ben.' (p. 16)) en omdat het boek anders is dan andere boeken. Het is een uniek verhaal, wat zeker een hoog cijfer verdient. Natuurlijk heeft het feit dat mijn verwachtingen zijn vervuld ook meegespeeld in de beoordeling van dit boek. Ik wilde graag een spannend boek lezen en dit boek was daar dan ook uitermate geschikt voor.
Bronnen
- http://www.scholieren.com/boekverslag/40523
- https://www.goodreads.com/work/quotes/3230869-misery
- Misery, Stephen King